Füzetek

A kiállítás analóg PREZIként rendeződött. Belépve a térbe, egy magasságban, szinte frízként jelenik meg a menüsor. Átlátható, egyenletesen lüktető.
Ha közelebb lépünk, azaz ránagyítunk, már olvasható a szöveg és élvezhető, megfejthető az illusztrációk sora. Már érezhető a témák változatossága is, az eltérések, a változó hangulatok. Ha ennél többre vágyunk, és még jobban szeretnénk egy-egy történetre rázummolni, hát ott a könyv. Több képpel, magyarázó, leíró szövegekkel.
Amikor hasonlatként a frízre utaltam, talán nem is tévedtem sokat. Gondoljunk a Pergamoni Zeusz oltár frízeire, melyek legendákat mesélnek el, egymást követő domborművek sorozatán keresztül. Messziről egy díszes szalag, közelebbről már érthető történet, felismerhető szereplőkkel. Ha sorjában értelmezzük őket, kerek történetet ismerhetünk meg. Ha elakadunk az értelmezésben, segítenek a könyvek.

A mi frízünk is hordoz történeteket. Szereplői tervezett, megépült épületek. Egymásutániságuk egyben összetartozásukat is jelképezi, a történetek összefüggéseit, közös gyökereit.

 

  1. Esztergom, házak
  2. Szépművészeti Múzeum térszín alatti bővítése
  3. Nyáry Pál utca
  4. Székesfehérvár, lapidárium
  5. Eger, uszoda
  6. Paks, városközpont, tervpályázat
  7. Csontváry-múzeum, tervpályázat
  8. Debrecen, intermodális csomópont, tervpályázat
  9. Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely, tervpályázat
  10. körjáték