260-09-16

Székesfehérvár
Nemzeti Emlékhely tervpályázat
2009

építész munkatársak:
Kemes Balázs
Vesztergom Ádám

A koronázó templom esetében nagyon erős a láttatás szándéka.
A korábbi védőtető elbontása ezt jelzi: biztosítani a helyet, a teret az „építésnek”. A láttatásnak természetesen sok szintje van. A legfelső a teljes visszaépítés. Ez ebben az esetben kérdéses, hiszen nincs képünk a bazilikáról. Egyik hajdan volt periódusáról sem. Nincs lehetőség hiteles rekonstrukciót felrajzolni. A feszültség, ami kitapintható e témában, ebből eredeztethető. A pályázat újra felveti ezt a kérdést: megmutatni a dicső múlt karakteres, meghatározó emlékét.
Vajon hol a határa az építésnek és mik lehetnek az eszközei? Mi ezt a kérdést fogalmaztuk meg magunk felé. Erre kerestük a választ.
A hajdan volt épület nagyságát írások is említik (miszerint a Balaton-parti magaslatokról már látható volt!), így a méret, a lépték érzékeltetése minden bizonnyal meghatározó élmény lehet. De ide sorolnám a beépítés sűrűségét is. A középkori települések városfal-gyűrűbe szorított világa feszes, erős atmoszférát jelentett. Kis területen ez is létrehozható. Nem részletezem a többi szempontot – adódik számos!

Mire jó a pályázat? A szabad koncepcióalkotás folyamatát gyakorolni. Minden pályázat konkrét kérdéseket fogalmaz meg, vannak követhető, érthető elvárásai. Szeretem magam függetleníteni ezektől a kötöttségektől / nem olvasom a kiírást / legfeljebb az írásos anyag elkészítését megelőzően. A helyzet érdekel. Felfedni, megérteni a problémákat, kezelni őket. Ha nincs benned vágy arra, hogy jó fogadtatásban részesüljön a pályaműved, akkor van esélyed eredeti, könnyed választ papírra vetni.
Az Ozorai torony felépítése határozott, mellbevágó tett. Egyértelmű megtestesítője a léptéknek és a sűrűségnek. Ezt erősíti párja, a harangtorony. A kettő együtt már úgyszólván a templomtér elvont megjelenítése. És itt a téren van a hangsúly!
A team remek! Különösebb megbeszélés, egyeztetés nélkül halad a munka. Ádám hihetetlen ötletességgel építi fel a város modelljét. Mire megszületik az első felvetés, azt a már kész, pontos, és minden elemet megjelenítő struktúrába helyezve tudunk mérlegelni. Ez mesés érzés. Egy városmakettel társalogva válogathatsz a lehetőségek közül.

Az építés természetesen „elvont” – már amennyire egy építés az lehet. A szerkezetválasztásunk mindenesetre tudatos. Könnyűszerkezettel építünk, a külső és belső héjra vékony palástot feszítve. Egyértelműen kortárs megjelenés. A felület ettől még lehet míves, finom mintázattal díszített. A formák erősen redukáltak, ami ismeretlen, azt mellőzük, arra nem térünk ki. Az elvárt funkciók formálnak: a torony mint vertikális időtengely működik: egy korszak, egy építési periódus határoz meg egy szintet, egy magasságot. Így növekszik a templom a történeti időkben is és így gyarapszik tudásunk, ismeretünk, mígnem elérjük a tetőteraszt, a mai pillanatot. A többi tér is az elvárt szerepekre szabottan épül, egységes szerkesztéssel, egységes szerkezettel, de nagyon sokszínű használattal. A képlet tisztának tűnik. Évek múlva újra találkozunk a bazilikával. Most köveit faggatjuk, kiváló szakemberek köréhez szegődve. A cél, hogy képet kaphassunk az egykori gazdagságról. A képet nem mi festjük, mi csak a részleteket próbáljuk érzékeltetni analógiák segítségével. A képet a látogató rakja majd össze.

32456

további anyagok (pdf)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s