277-13-08

Debrecen, intermodális csomópont kialakítása
tervpályázat
2013

építész munkatársak:
Gerzsenyi Tibor
Sebők Ildikó
Selényi György
Bánsági Dávid
Batizi-Pócsi Péter

Volt kötődésem Debrecenhez. Pályakezdőként gyakran megfordultunk a Piac utcán családommal. A pályaudvar kedvenc épületeim egyike. Határozott döntéssel csatlakoztam a pályázók közösségéhez.
Érdekelt a téma, izgatott, mi mindent tudhatunk meg a helyről, a fejlődéstörténetről. Természetesen most is rengeteg új információt kaptunk és vizsgálataink is segítettek az állásfoglalásban, a koncepcióalkotásban. A bejárt utat a műleírásban rögzítettük, magyarázva, alátámasztva döntésünket. Részlet ebből az írásból:

Az 1958-as rendezési terv, a Petőfi tér kialakítása, a toronyház egy megfontolt, következetes városépítészeti koncepció egymásra épülő elemei. A hiányzó keleti szárny érzékeny megépítésével, a nyugati oldal rendezésével, javításával befejezhetővé, lezárhatóvá váltak a térfalak. Az épületegyüttes előtti tér új térprogram szerinti belakása már a továbbépítés koncepcionális kérdése, melyet erősen befolyásol a közlekedési hálózatok kiosztása, az elvárt kapcsolatrendszer biztosítása.
Mindezeken felül a döntést esztétikai szempontok is irányítják. Lehetséges egy olyan út, mely alapvetően a meglévő adottságokat továbbírva, az épületállományt hasznosítva és a szükséges mértékben kiegészítve kíván célba érni. Ezt a választást erősíti az eltelt negyven év beavatkozásainak sora – a Piac utca foghíjai, a Nagytemplomig terjedő térsor fejlesztéseinek mértéktartó, mára polgárjogot nyert elemei. És persze erősítheti a pályaudvar épületének mára felértékelődő építészeti minősége (érdemes összevetnünk épületünket kortárs alkotásokkal – meglepően frissnek, naprakésznek hat!)
A térsor fejlődéstörténetében az tűnik igazán példamutatónak, meghatónak, hogy 1850 óta egy célt szolgál szinte minden beavatkozás – és valamennyi új építési elem jó irányba hatott, valamennyit az előző irányított, határozott meg.
Mérlegelésünk eredménye a továbbépítés vállalása.

A továbbépítés tiszteletadás, főhajtás az előttünk alkotó generációk munkája előtt, egyúttal felkiáltás egy több mint 150 éves gondolat tisztességes lezárásáért. Nem vállaltunk többet, mint eszközöket kerestünk ehhez a munkához. Mértéktartó, az egységesen megírt történethez jól illeszthető szavakat, mondatokat.

243

további anyagok (pdf)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s